Energie & Duurzaamheid

Energie als onderdeel van uw woonlasten

De energieprijs is sinds 1997 ruim drie maal harder gestegen dan de prijzen voor andere goederen en diensten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden van de toenemende energielasten zijn de stijgende grondstofprijzen. Deze prijzen zullen naar verwachting de komende jaren nog harder stijgen, waardoor de energielasten straks meer dan een derde van uw woonlasten zullen uitmaken. Hoe voorkomt u dit? En hoe gaat u hier tactisch mee om?

Nieuwbouw = duurzaam = energielabel A

De eisen rondom duurzaamheid zijn de laatste jaren flink opgeschroefd. Dit betekent dat uw nieuwbouwwoning nu zo goed geïsoleerd wordt, dat deze ongeveer de helft minder energie behoeft in vergelijking met een woning uit de jaren ’80. In relatie tot bovengenoemde stijging van energieprijzen biedt een nieuwbouwwoning dus een belangrijk financieel voordeel. En alle woningen in de
Poort van Druten beschikken over het energielabel A.

Belasting & energie

Net als in de autobranche is het een kwestie van tijd voordat de overheid de WOZ-belastingen (Waarde Onroerende Zaak belastingen) zal gaan koppelen aan het energieverbruik van de woning. De gebruiker van een grote Jeep met energielabel G betaalt immers dubbel zoveel belasting als een auto met energielabel A. In diverse landen om ons heen worden de woningbelastingen al gekoppeld aan het energielabel. Dat zal logischerwijs op termijn in Nederland ook gaan gebeuren. Nieuwbouw met energielabel A biedt dan een voordeel ten opzichte van bestaande bouw.

Zonne-energie

Het penthouse beschikt over een eigen zonne-energiecentrale. Dat is ook mogelijk bij de vier woningen en de vier topappartementen, die daarvoor een deel van het dak van het penthouse kunnen gebruiken.